понедељак, 11. март 2013.

Konji i jahanje


Da li ste nekada zamišljali sebe, kako u srcu prirode, na nekoj prostranoj livadi ili šumskoj stazi, kaskate na prelepom konju, dok vam zraci sunca obasjavaju čelo, a prolećni povetarac bridi niz obraze. Iako mi se pre par godina ispunila želja da jašem konja,  moram priznati da je to bilo tek toliko da osetim kako izgleda i da nisam u potpunosti osetio svu lepotu i adrenalin koji sa sobom nosi jahanje konja. Ipak, siguran sam da će se i to ostvariti. 

Konj je jedna od najlepših i najplemenitijih životinja. Domaći konj je nastao pripitopmljavanjem divljeg konja još nekoliko vekova pre nove ere i od tada je veoma bitan čoveku. Tada, dok još nije bilo drugih prevoznih sredstava, omogućavao je ljudima da u kraćem vremenu prelaze mnogo veće razdaljine što je olakšalo održavanje velikih carstava. Bili su i dragoceni pomagači u ratnim pohodima. Neke nove napadačke i ratne tehnike postale su moguće tek uz korišćenje konja.

Danas, konji više nemaju takvu ulogu, ali se i dalje gaje u velikom broju, prevashodno zbog ljubavi ljudi prema ovim divnim životinjama (ili nažalost i zbog hrane).


Ako imate želju da naučite da jašete pročitajte tekst u nastavku koji nam je poslao Ivan Dimitrijević

--------------------------------------------------------------------------------

Konjički klub "Beograd" nalazi se na Beogradskom hipodromu. Osnovan je 1973. godine i bavi se odgojem rasnih konja, kao i obukom dece i odraslih kroz profesionalno organizovanu školu jahanja, uključujući i sportsko i rekreativno jahanje. Klub pruža i usluge smeštaja konja i iznajmljuje konje za potrebe snimanja filmova, spotova itd. Klub ima 150 članova od kojih su najuspešniji takmičari osvajali nagrade na nacionalnim prvenstvima u preskakanju prepona i dresuri.

Osnovnu obuku - školu jahanja - drže iskusni i za to školovani treneri sa grupom asistenata. Tokom obuke stiču se osnovna znanja o jahanju, od upoznavanja sa konjima, pojahivanja i sjahivanja, preko upućivanja o opremi, do osnova o pravilnom stavu jahača, sigurnom upravljanju pri hodu i kasu. Časovi jahanja su pojedinačni (svaki polaznik ima svog trenera) i održavaju se u dva klubska manježa (otvoreni i pokriveni) uz neprekidni nadzor trenera.

Sigurnost polaznika je jedan od osnovnih zadataka trenera, te se obuka odvija uz obaveznu upotrebu zaštitne
opreme, koja je uključena u cenu obuke. Obuka se odvija na konjima koji su obučeni za rad sa jahačima početnicima.

za sve informacije možete se obratiti na broj:
063 / 83 - 84 -735





Нема коментара:

Постави коментар